Beeldende therapie

 

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte vorm van therapie waarbij gewerkt wordt met beeldend materiaal zoals tekenen, schilderen en boetseren. Het onderscheidt zich van andere (verbale) therapievormen, doordat het doen en ervaren centraal staan in het proces. Wanneer je veel in je hoofd zit en je vind het moeilijk om tot de gevoelslaag te komen, kan deze vorm van therapie erg passend zijn. Maar ook andersom; wanneer je zo vol emoties zit, kan beeldende therapie je helpen om (letterlijk) vanaf een afstandje te bekijken wat er precies gebeurd.
Terwijl je praktisch aan de slag bent, ontstaan er analogieën die je ook in het dagelijks leven tegenkomt. Tijdens het beeldend werken ontstaan er poorten die toegang bieden tot het uiten, beleven en doorleven van bewuste en onbewuste gedachten en gevoelens. Hierdoor worden processen teweeggebracht op het gebied van acceptatie, verandering en (persoonlijke) ontwikkeling.
Je hoeft geen kunstenaar te zijn om beeldende therapie te volgen. Een mooi resultaat is niet het doel. Het proces dat je doorloopt wel. De inhoud en werkvormen worden op jou afgestemd doordat we werken met thema’s die voor jou belangrijk zijn.

De werkvormen en methodieken die ik inzet, hebben vaak enige relatie met de natuur. De locatie van waaruit ik werk biedt een mooie en veilige plek om de verbinding met de natuur op te zoeken gedurende de sessies. Wanneer het weer het toelaat zullen de sessies dan ook (deels) buiten plaatsvinden. Daarnaast neem ik de felt sense als uitgangspunt. Dat is een lichaamsgewaarwording waarop je je gaat focussen die op dat moment jouw aandacht nodig heeft. Het focussen verzorgt de toegang tot innerlijke bronnen van de lichamelijk gevoelde betekenis. Het beeldend maken hiervan maakt de interactie met deze bronnen mogelijk.
Klik hier voor meer informatie over de werkvormen.